Karácsonykor mindenhol tonna szám képződnek a különböző sütemények, mézeskalácsok, ajándék bonbonok, melyeket vagy azonnal, és élvezettel elfogyasztunk, vagy tologatjuk heteken át a telítettség miatt (nálunk még mindig van bejgli 🙂 ). Az utóbbira találtam ki egy megoldást, mellyel az édesszájú családtagoknak örömet okozhatunk, és az édesség kupacot is csökkenteni tudjuk.
Viszonlyag gyors, olcsó, de mégis nagyon finom receptben gondolkoztam, amikor Anyukám egyik nap adott gesztenye masszát. Nem szerettem volna “csak úgy” lereszelni, és habbal tálalni, valami különlegeset akartam adni a páromnak, de őszintén szólva, órákig bíbelődni sem volt kedvem (tortával például). Így esett a választásom a pohárkrémre, melyet a következő módon készítettem el:
Kerestem két, átlátszó, kisebb méretű poharat, melybe majd rétegezni tudok. Mivel maradt meg mézeskalács is, illetve vakjas kekszet is kaptunk ajándékba, úgy döntöttem, kerül bele mindkettőből, hogy valami ropogós textúra is legyen a desszertben. A stabilabbnak ítélt mézeskalácsból morzsoltam a poharak aljára, majd a gesztenyéhez olvasztott étcsokiból (pici vajjal akár mikróban is folyékonnyá varázsolható) és tejszínhabból kevertem, hogy krémesebb, és légiesebb legyen. Ehhez a művelethez én Anyukámtól kapott retro habszifonomat használtam fel, de sima bolti hab is megteszi, azonban arra figyeljünk, hogy tejszínből készüljön, mert növényiből nem lesz olyan finom a végeredmény! A habos réteg után ismét morzsalék következett, mely most vajas keksz volt, és így folytattam a csíkozást egészen a pohár tetejéig. Amikor elértem a peremet, tejszínhabot tettem még rá, megszórtam némi vajas keksszel (itt már figyeljünk arra, hogy a könnyebb alapanyagot használjuk, hogy ne nyomja össze a habunkat 🙂 ), és olvasztott csokit csurgattam rá. Nagyjából 10 perc alatt kész volt az egész művelet, és kb 2 perc alatt már nyoma sem volt. 🙂
Felhasznált hozzávalók (2-3 személyre étvágy,és cukorfüggőség tükrében 🙂 ) :
1 csomag gesztenye massza
fél tábla étcsokoládé (ez bármivel helyettesíthető, csoki Mikulással, ajándék bonbonnal, csak jó minőségű legyen)
kb fél doboz tejszínhab (nálam fél szifon mennyiségű)
3 darab vajas keksz
2-3 darab mézeskalács a méretétől függően
Tippek:
Én elkövettem azt a hibát, hogy öblös pohárba pakolásztam a desszertemet, ami hiba volt. Nem lehet szépen rétegezni, a csíkok nem lettek élesek, és elkülöníthetőek, így azt javaslom, hogy egyenes falú pohárral próbálkozzon mindenki!
Ha a gesztenyés krémhez pici rumot,konyakot, whiskeyt teszünk, különleges ízhatást tudunk elérni, és felnőtt bulikhoz remek desszert ötlet szerintem! 🙂
Ha valaki nem szereti a gesztenyét, akkor helyettesítse pudinggal. Szerintem a csokis simán jól működik vele, viszont ebben az esetben úgy gondolom, hogy nem kell külön olvasztott csoki, és tejszínhab, viszont darabokra aprított étcsokit keverhetünk bele, hogy különlegesebb legyen! 🙂
Kíánok mindenkinek jó étvágyat, és kellemes újrahasznosítást! 🙂
Ha tetszett cikkem, ne felejts el követni Facebookon, és Instagramon (martha.t88) ahol további érdekes apróságokat osztok meg! :)
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: