Egészséges lélekmelegítő-a céklakrém leves

Minap a boltban kóborolva szemet szúrt néhány, csinos kupacba halmozott cékla. Mivel nagyon egészséges, finom, de méltánytalanul hanyagolt zöldségről van szó, vettem pár szemet, bár akkor még fogalmam sem volt,hogy mi lesz belőle pontosan. 🙂 A mai nap hidegének köszönhetően viszont kitaláltam, hogy levest készítek a lila barátaimból, így gyorsan rá is kerestem a receptekre. Igazából egyik sem nyerte el a tetszésem, így saját kútfőből oldottam meg a dolgot.

A céklát, és egy szép, savanykás almát kb 1×1 cm-es kockákra daraboltam, a répát, és a petrezselyemgyökeret karikáztam, a hagymát, fokhagymát szeletekre vágtam.Az egészet egy edény aljába halmoztam,majd felönöttem annyi vízzel, hogy kényelmesen jusson belőle mindkettőnknek 2-3 tányérral is (mivel krémleves lesz belőle, fontos figyelni az arányokat, így ha több emberre főzünk, több zöldség is menjen bele). Mivel a páromat is etetem értelemszerűen, tettem bele a füstös íz kedvéért egy kis darab enyhén csípős kolbászt, illetve egy fagyasztóból előbányászott marhacsontot is. Sóztam, borsoztam, babérlevéllel ízesítettem, majd lassú tűzön a zöldségek puhulásáig főztem a levesem. 

Miután megfőttek a zöldségek,néhány cékla kockát, és sárgarépa karikát kiemenekítettem az edényből, majd a többit botmixerrel krémesítettem. Nekem nem lett pürésen sűrű, kellemesen krémes állaga lett. Citromlével, és egy pici mustárral még forraltam rajta egyet,majd késznek nyilvánítottam 🙂

Hogy még “emberesebbé” tegyem a művem, kockázott bacont, és újhagymát pirítottam, és a kitálalt levest ezekkel díszítettem. 

Hozzávalók 2 személyre:

4 db közepes méretű cékla

1 db savanykás alma

2-3 szál sárgarépa

1 nagyobb petrezselyemgyökér

1 közepes méretű hagyma

1-2 gerezd fokhagyma

füstölt, enyhén csípős kolbász

fél doboz kockázott bacon (kb 12 dkg)

só, bors,babérlevél, citromlé, mustár

Tippek:

Nekem hiányzott belőle a ropogósság, így legközelebb levesgyöngyöt, vagy kenyérkockát is fogok hozzáadni.

Ha előfőzött céklával dolgoztam volna, sokkal rövidebb idő alatt elkészült volna, és igazán gyors vacsora ötlet lenne. Közben támadt gondolatom, hogy az előfőzött céklát össze lehetne pirítani a baconnel, úgy adni a leveshez tálaláskor. Úgy gondolom, az édeskés, kellemes íze így még jobban elő tudna varázsolódni.

A képek minőségéért elnézést kérek ezúttal is, nem egyszerű egy 2×3 méteres konyhában még szépet alkotni is 🙂 🙂 Igyekszem profibb gépre, és nagyobb konyhára szert tenni! 🙂 

Ha tetszett cikkem, ne felejts el követni Facebookon, és Instagramon (martha.t88) ahol további érdekes apróságokat osztok meg! :)

Tovább a blogra »