Kreatív Kommandó(s)

Nagyanyáink ízei-kakaós csiga

Ha valaki hasonló cipőben jár,mint én (vasárnap hajnali fél 8 van 🙂 ),és eszébe jut,hogy alkotna valamit, hoztam egy ötletet hozzá 🙂

Nagyanyáink ízei sorozatomnak második szereplője Ő (az előzőt itt találjátok 🙂 ), a kakaós csiga. Megmondom őszintén, szeretnék én sűrűbben feltenni ilyen jellegű, igazi mamától eltanult, kiskonyha-kockásabrosz-sokporcukor-dejóvoltgyerekneklenni hangulatú recepteket, de ezeket meg is kell tanulni ám 🙂 Nagyon nehéz eljutni arra a szintre, mint ahol Ők vannak, és kemény próbálkozások árán is maximum csak a közelükbe tudok kerülni. Az Övéké mindig szebb, és finomabb 😀

A kakaós csiga egy adu ász:mindenki szereti,viszonylag egyszerű elkészíteni,olcsó alapanyagokból elő lehet állítani 🙂

A recept,amiből dolgoztam (nagyjából 15 női tenyérnyi csigához elegendő) a következő:

40 dkg liszt

1 csipet só

6-8 dkg porcukor (ízlés szerint megy)

1 tojás

fél kocka élesztő

2 dl tej

fél puha vaj

A töltelékhez én egy harmad Coop keserű kakaóport kevertem ki ízlés szerint cukorral (kóstolgatni kell,amikor elég édesnek ítéltetik,akkor jó 🙂 ), illetve annyi olvasztott vajjal,hogy krémes,kenhető állagot kapjunk

Itt is elmondom, hogy az értékek hozzávetőlegesek, már ami a tejet, vajat, cukrot illeti. Ha valaki édesebben szereti a sütiket,nyugodtan tehet bele még cukrot, de ha olyan,mint én, és nem rajong a túl cukrozott dolgokért, akkor tegyen bele egy evőkanállal, amikor felfuttatja az élesztőt, illetve még egy keveset a tésztába, és elég is. A tej/vaj mennyiség pedig az állagon fog múlni.

Tehát elsőnek futtassuk fel az élesztőt 2 dl langyos tejbe morzsolva (tipp:a cukrot még a hideg tejbe tegyük bele,úgy melegítsük össze őket együtt). Amíg az élesztőnk ébredezik (értitek,ébredező élesztő haha 😀 ), átszitáljuk a lisztet, hozzá adjuk a csipet sót, és a tojást.Ha kellően kidolgozta magát az élesztő, hozzá adjuk a lisztes keverékhez, majd ízlés szerint cukorral édesítjük még,és dagasztani kezdjük. Bevallom,én ezt géppel csinálom, macskajancsi vagyok,na 😀 Az állag az első pár keverés után se nem lágy legyen,se nem kemény. Nyugodtan nyomkodjuk meg, ne legyen túlzottan ragadós,folyós, de ne is törjön bele a műköröm (már akinek van). Ha látjuk,hogy nem veszi fel a hozzá adott élesztős-tejes keverék a lisztet,adagoljunk hozzá még langyos tejet, de óvatosan, nehogy túlságosan lágy állaga legyen, mert nem fog szépen összeállni.

Ha belőttük a kezdő állagot,már csak a türelmes dagasztás vár ránk, aminek hagyjunk időt, nyugodtan tarthat 25-30 percig is,hogy minél levegősebb, szebben kidolgozott tésztát kapjunk. Amikor elkezd leválni az edény faláról a tésztánk, tegyük hozzá a fél, puha vajat, és dagasszuk addig, amíg egy gombóccá nem áll össze a keverő szár körül 🙂 Az utólagosan adagolt vajtól sokkal fényesebb, foszlósabb eredményt kapunk, ha majd kisült a sütink.

A gombóc formát öltött tésztát tiszta,kilisztezett edénybe tesszük, és kellemesen meleg helyen (nem forró!) kelni hagyjuk egy órát. A megemelkedett tésztát óvatosan kilisztezett nyújtódeszkán négyzet alakúra nyújtjuk (ha elég rugalmas a tészta,akkor kézzel is húzgálhatjuk,mint a nagyok szokták a pizza tésztát), a lényeg,hogy minél kevesebb levegőt nyomkodjunk ki belőle. Amikor nagyjából egy centi vékony a négyzetünk,megkenjük a kakaós keverékkel,feltekerjük,és 1-1,5 centi vastag karikákat vágunk le belőle. Ezeket tepsire tesszük tisztes távolságra egymástól,és kelni hagyjuk még 15-20 percet (nem fognak szétrepedni a hirtelen hőtől a sütőbe kerülve,illetve nem lesz sületlen a belsejük 🙂 )

Előmelegített, 180 fokos sütőbe tesszük a csigáinkat, és 15-20 perc alatt (illetve tűpróbáig) szép pirosra sütjük őket 🙂

Tálaláskor porcukorral megszúrjuk ízlés szerint, és fogyasszuk örömmel! 🙂

 

Ha tetszett cikkem, ne felejts el követni Facebookon, és Instagramon (martha.t88) ahol további érdekes apróságokat osztok meg! :)

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!